Duikgeneeskunde

Als PADI-Divemaster heeft de duikgeneeskunde mijn bijzondere interesse en op dit moment ben ik de enige acupuncturist ter wereld die duikers met specifieke duikproblemen met acupunctuur behandelt. Een duiker wil zich graag als een vis onder water voelen en daarom is een optimale gezondheid een vereiste.

Om mijn kennis aan mijn collega’s – wereldwijd – over te kunnen dragen, heb ik het boek Diving Medical Acupuncture geschreven (gepubliceerd op 19 april 2018 door Singing Dragon). Tevens verzorging ik nascholing voor acupuncturisten op dit gebied (zie Seminars).

2012-07-05 18.37.37-1 
Janneke Vermeulen – Walvissen en dolfijnen spotten bij San Diego, USA, 2013.

Het is voor mij een uitdaging en passie duikers met het specifieke klaringsprobleem te behandelen. Meestal wordt het probleem met klaren veroorzaakt door een dichtzittende buis van Eustachius ten gevolge van chronische slijmproductie of allergie. Met acupunctuur kun je de gezwollen slijmvliezen laten slinken, de slijmproductie verminderen en eventueel aanwezig slijm kan gemakkelijker vrijkomen.

Ook om een middenoorontsteking te voorkomen, kan acupunctuur heel effectief zijn. Als de buis van Eustachius goed geopend kan worden, is de ventilatie van het oor optimaal waardoor er minder kans is op een ontsteking.

Tijdens de acupunctuurbehandeling merkt de duiker doorgaans dat de neus weer opengaat en kan meteen testen of het klaren boven water lukt.

Met acupunctuur kun je tevens de longfunctie verbeteren: prettig als je niet zoveel lucht gebruikt en lekker lang onder water kunt blijven!

Inmiddels heb ik veel duikers uit het hele land met succes behandeld en dalen zij zonder problemen af in het water.

Als duiker weet ik hoe het is en voelt onder water en dit maakt het gemakkelijker de juiste adviezen te geven en te behandelen.

Indien er een beoordeling van een KNO-arts gewenst is, bijvoorbeeld een controle van het trommelvlies na een perforatie, verwijs ik door naar “duikende” KNO-artsen van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde, zie www.duikgeneeskunde.nl. Ik ben met deze artsen onder water geweest in schitterende tropische zeeën (samen tussen de haaien gezeten…) waardoor het naderhand makkelijk overleggen is over gezamenlijke cliënten.

De Scott Haldane Foundation heeft mij bij hoge uitzondering als niet-arts toegelaten om cursussen duikgeneeskunde te volgen waardoor ik op het allerbeste niveau vakkennis kan opdoen. Inmiddels heb ik vijf cursussen gevolgd bij de Scott Haldane Foundation (Egypte, de Filippijnen, Indonesië en Micronesië), www.scotthaldane.nl.

Acupunctuur geeft meer energie waardoor u zich als duiker ook boven water beter voelt!

Ook surfers en zwemmers met chronische neus- en oorklachten kunnen met acupunctuur behandeld worden.

micronesiaJanneke met haar onderwatercamera in Micronesië. Cursus “Duikongevallen” met de Scott Haldane Foundation, 2011. De foto is gemaakt door dr. Simon Mitchell uit Nieuw-Zeeland, anaesthesioloog gespecialiseerd in Hyperbare Geneeskunde.