Chinese Face Reading

Face Reading (Mian Xiang) in Chinese Medicine is de Chinese gezichtsdiagnostiek die gerichte informatie geeft over de emoties en de organen. Het gezicht vertelt hoe iemand zich voelt, wat iemand heeft meegemaakt, hoe het met de organen gesteld is en wat iemands capaciteiten zijn.

De Chinese gezichtsdiagnostiek toont tekorten aan in de basisenergie (ook wel Jing of Essentie genoemd in de Chinese Geneeskunde), of er blokkades zijn in de doorstroming van de energie (Qi) en hoe iemands uitstraling is (Shen). Tekorten in de basisenergie en blokkaden van de energiedoorstroming herkennen we aan Jing en Qi markers. Dit zijn horizontale (Jing) en verticale (Qi) lijnen/rimpels in de middellijn van het gezicht. Shen is de expressie van het geheel aan emotionele, mentale en spirituele energieën. In het Engels wordt vaak over ‘Mind’ of ‘Spirit’ gesproken maar deze termen schieten tekort aan de ware betekenis. De staat van Shen is af te lezen aan iemands ogen en de kleur van de huid. Gezonde Shen is zichtbaar aan een glans, sprankeling in de ogen en een goede kleur van de huid en een verstoorde Shen uit zich in matte, doffe en donkere ogen en bijvoorbeeld een grauwe kleur van de huid. Doordat de gezichtsdiagnostiek al zeer kleine tekenen van gezondheidsproblemen laat zien, is zij erg belangrijk voor preventieve geneeskunde.

Emoties worden zichtbaar doordat lijnen/rimpels zich op een specifieke plaats in het gezicht ontwikkelen. Elke lijn hoort bij een bepaalde emotie of orgaanverstoring. Verder zijn orgaanverstoringen onder andere te diagnosticeren doordat een bepaalde plek in het gezicht een afwijkende kleur, een intrekking heeft of juist gezwollen is.

De face reading is in China ontstaan in de tijd dat de artsen de vrouwelijke patiënten niet aan mochten raken. Dat vond men niet gepast (behalve de extremiteiten, dat was wel toegestaan). De patiënt wees op een ivoren beeld van een liggende vrouw de plaats van de klachten aan en de arts las het gezicht van de patiënt. Deze vorm van diagnostiek werd naast de pols- en tongdiagnostiek gebruikt om tot een diagnose en behandelplan te komen.

De eerste medische kaart over gezichtsdiagnostiek, die is opgenomen in een volledig manuscript over Chinese Geneeskunde, dateert uit 1601 (ontdekt door dr. Paul Unshuld uit Berlijn) en de eerste aanwijzingen van de gezichtsdiagnostiek (kleur, Shen) zijn terug te vinden in het boek Nei Jing – Basisvragen van Inwendige Geneeskunde van de Gele keizer (Huang Ti), 2698-2599 v. Chr.

Ik heb al mijn kennis van de Chinees-Amerikaanse professor Lillian Pearl Bridges uit Seattle, USA die de world’s leading expert in Face Reading and Diagnosis in Chinese Medicine is en vanaf vijf-jarige leeftijd al door haar face readende grootmoeder Mary Chen Lowe opgeleid is.
Ik combineer de face reading als diagnostiek voor de acupunctuurbehandeling naast de pols- en tondiagnose en geef daarnaast face readings om uw pad in het leven (Golden Path of Ming = bestemming) te vinden. Een face reading kan heel duidelijk maken wat je in dit leven moet doen en hoe je je capaciteiten op de beste manier kunt gebruiken!

Vanaf 2009 heb ik zeer intensief les gehad van Lillian. Tijdens congressen in San Diego, Londen en Aarhus. Ik heb privé-les van Lillian gehad in Seattle en samen met haar heb ik patiënten beoordeeld in mijn praktijk. Verder heb ik seminars voor haar georganiseerd met het Golden Needle TCM College – waarvan ik één van de directeuren ben geweest. Ook heb ik 230 foto’s gemaakt voor Lillian’s boek Face Reading in Chinese Medicine – Second Edition uitgegeven door Elsevier Engeland (2012). In 2013 heb ik in Los Angeles en San Diego haar Master Face Reading Certification Program gevolgd en in 2020 de online Master Face Reading Mentorship Program.


Behalve docent-pupil ook soul friends: Lillian en Janneke tijdens de Master Face Reading Certification Program in San Diego, 2013.

Lillian is in september 2021 overleden. De Chinese Medicine wereld heeft een hele bijzondere spreker en schrijver verloren. In het december-nummer van magazine Huang Ti van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) is een In Memoriam voor Lillian gepubliceerd, die ik op verzoek van het NVA-bestuur schreef.