Chinese Face Reading

Face Reading in Chinese Medicine is de Chinese gezichtsdiagnostiek die gerichte informatie geeft over de emoties en de organen. Het gezicht vertelt hoe iemand zich voelt, wat iemand heeft meegemaakt, hoe het met de organen gesteld is en wat iemands capaciteiten zijn.

De Chinese gezichtsdiagnostiek toont tekorten aan in de basisenergie (ook wel Jing genoemd in de Chinese Geneeskunde), of er blokkades zijn in de doorstroming van de energie (Qi) en hoe iemands uitstraling is (Shen).

Tekorten in de basisenergie en doorstromingsblokkaden van energie herkennen we aan Jing of Qi markers. Dit zijn horizontale of verticale lijnen/rimpels in de middellijn van het gezicht. De Shen is af te lezen aan de glans in iemands ogen en de kleur van de huid.

Doordat de gezichtsdiagnostiek al zeer kleine tekenen van gezondheidsproblemen laat zien, is zij erg belangrijk voor preventieve geneeskunde.

Emoties worden zichtbaar doordat lijnen/rimpels zich op een specifieke plaats in het gezicht ontwikkelen. Elke lijn hoort bij een bepaalde emotie of orgaanverstoring. Verder zijn orgaanverstoringen onder andere te diagnosticeren doordat een bepaalde plek in het gezicht een afwijkende kleur, een intrekking heeft of juist gezwollen is.

De face reading is in China ontstaan in de tijd dat de artsen de vrouwelijke patiënten niet aan mochten raken. Dat vond men niet gepast (behalve de extremiteiten, dat was wel toegestaan). De patiënt wees op een ivoren beeld van een liggende vrouw de plaats van de klachten aan en de arts las het gezicht van de patiënt. Deze vorm van diagnostiek werd naast de pols- en tongdiagnostiek gebruikt om tot een diagnose en behandelplan te komen.

De eerste medische kaart over gezichtsdiagnostiek, die is opgenomen in een volledig manuscript over Chinese Geneeskunde, dateert uit 1601 (ontdekt door dr. Paul Unshuld uit Berlijn) en de eerste aanwijzingen van de gezichtsdiagnostiek (kleur, Shen) zijn terug te vinden in het boek Nei Jing – Basisvragen van Inwendige Geneeskunde van de Gele keizer (Huang Ti), 2698-2599 v. Chr.

Ik heb al mijn kennis van de Chinees-Amerikaanse professor Lillian Pearl Bridges uit Seattle, USA die de world’s leading expert in Face Reading in Chinese Medicine is en vanaf vijf-jarige leeftijd al door haar face readende oma Mary Chen Lowe opgeleid is. Ik combineer de face reading als diagnostiek voor de acupunctuurbehandeling naast de pols- en tondiagnose en geef daarnaast face readings om uw pad in het leven te vinden. Een face reading kan heel duidelijk maken wat je in dit leven moet doen en hoe je je capaciteiten op de beste manier kunt gebruiken!

Vanaf 2009 tot en met heden heb ik zeer intensief les gehad van professor Lillian Pearl Bridges. Tijdens congressen in San Diego, Londen en Aarhus. Ik heb privé-les van Lillian gehad in Seattle en samen met haar heb ik patiënten beoordeeld in mijn praktijk. Verder heb ik seminars voor haar georganiseerd met het Golden Needle TCM College – waarvan ik één van de directeuren ben geweest. Ook heb ik 230 foto’s gemaakt voor Lillian’s boek Face Reading in Chinese Medicine – Second Edition uitgegeven door Elsevier Engeland (2012). In 2013 heb ik in Los Angeles en San Diego bij Lillian de Master Face Reading Certification Program gevolgd. Sinds 2020 volg ik de Master Face Reading Mentorship Program.