Infertiliteit

Steeds vaker komt het verzoek met acupunctuur zwangerschapsproblemen te behandelen. Uit onderzoek is gebleken dat sinds 1940 de vruchtbaarheid van de mensen is afgenomen door o.a.: het gebruik van anti-biotica, pesticiden, plastics, het verven van haar, fast-food, alcohol, sigaretten, onvoldoende beweging en overgewicht.

Enkele gynaecologen uit een nabijgelegen ziekenhuis – Diaconessenhuis Voorburg – sturen regelmatig cliënten door die zich in een I.V.F- of I.U.I.-procedure bevinden.
Bij vrouwen kunnen een energietekort, een verstoorde menstruatiecyclus of veel stress een mogelijke zwangerschap belemmeren. Bij een fors energietekort is het belangrijk vooraf aan de I.V.F.- of I.U.I.-behandeling zeker vier tot acht acupunctuurconsulten te ondergaan om dit energietekort, het verstoorde menstruatiepatroon of de stessgevoelens te kunnen verminderen. Tevens wordt vlak voor de terugplaatsing een acupunctuurbehandeling gegeven (om goed te kunnen ontspannen en het innestelproces van de bevruchte eicel te bevorderen).

Mannen die doorverwezen worden, hebben meestal problemen met de zaadkwaliteit: onvoldoende in hoeveelheid of onvoldoende beweeglijk. Ook hierbij kan acupunctuur helpen en de kwaliteit van de zaadjes verbeteren. Vier tot zes acupunctuurbehandelingen zijn vaak al voldoende. Indien nodig wordt de acupunctuur aangevuld met Chinese kruiden.
Bewezen is dat acupunctuur de slagingskans van I.V.F. en I.U.I. met ruim vierentwintig procent vergroot. De geboortekaartjes vallen dan ook regelmatig in de brievenbus van de praktijk.